Περιγραφή
Το Σέντεντρε, που το ελληνικό του όνομα είναι Άγιος Ανδρέας, από τον 2ο αι. μ.Χ. αποτελούσε μέρος των ανατολικών συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον 13ο αι. το κατέστρεψαν οι Μογγόλοι και τον 15ο αι. οι Οθωμανοί. Ο βασιλιάς του (Αντρέ ο 1ος) αργότερα, έφερε Έλληνες να το κατοικήσουν και στη συνέχεια Σέρβους, Ρουμάνους και άλλους πρόσφυγες που είχαν διωχθεί από τους Οθωμανούς. Τον 17ο αι. το Σέντεντρε ξανακτίστηκε σε στυλ μπαρόκ με την κάθε εθνότητα να δίνει το δικό της χαρακτήρα στις γειτονιές του χωριού.
Σήµερα το χωριό του Αγίου Ανδρέα, διακρίνεται από τα ιστορικά κτίρια των 18ου-19ου αιώνων, µε τη χαρακτηριστική και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική την οποία διαμόρφωσαν οι ζωγράφοι, γλύπτες και καλλιτέχνες που ζούσαν εκεί αλλά και οι εθνικότητες των κατοίκων του.
Υπήρξε ένα από τα σηµαντικότερα κέντρα της ορθόδοξης εκκλησίας στην περιοχή, γι’ αυτό και στο χωριό υπάρχουν 9 εκκλησίες και ανάµεσά τους η ελληνορθόδοξη «Μπλαγκοβέστενσκα» µε ξύλινη πόρτα και τοιχογραφίες των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και ένα σπουδαίο τέµπλο, αλλά και εκείνη του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε από Έλληνες στα µισά του 18ου αιώνα, που ζούσαν στον ελληνικό τοµέα δίπλα από την εκκλησία. Στην οδό Görög, θα δείτε τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών και θα βγείτε στον ∆ούναβη για µια βολτίτσα στις όχθες του.